2019. február 5.

A Borostyán korridor megkezdte működését

2019 január közepén a nemzetközi tehervonatok útvonalainak közzétételével a Borostyán korridor elért a működési fázisába. A folyosó fő célja, hogy megkönnyítse a versenyképes határokon átnyúló vasúti fuvarozást Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Szlovénia fontos ipari központjai és intermodális termináljai között, beleértve Koper Adriai-tengeri kikötőt, és hatékony összeköttetést biztosítson az Euro-Ázsiai vasúti útvonalakhoz Malaszewicen keresztül (Fehéroroszország határa) és Délkelet-Európa felé Kelebian át (Szerbia határállomása).



A 11-es számú vasúti árufuvarozási folyosó az első új uniós vasúti árufuvarozási folyosó, amely a versenyképes fuvarozás európai vasúti hálózatáról szóló 913/2010-as rendelet eredeti kilenc folyosója után lett felállítva. A rendelet követelményeinek megfelelően a Borostyán vasúti árufuvarozási folyosó sikeresen elvégezte az összes szükséges lépést, amely feltétele volt a folyosó indulásának. A folyosó jogi alapját a Bizottság végrehajtási határozata jelenti, mely 2017. február 2-án lett közzé téve az Európai Unió Hivatalos Lapjában négy európai ország kezdeményezésére; Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia. Az új folyosóval a négy résztvevő ország vezető szerepet vállalt az EU vasúti árufuvarozási folyosóinak hálózatában maradt hiányosságok pótlásában, növelve a hálózat egészének rugalmasságát azáltal, hogy többféle menetvonalat biztosítanak. Négy ország, öt pályahálózat-működtetője és egy kapacitás-elosztó testülete kötelezettséget vállalt arra, hogy a Borostyán korridor, a vasúti árufuvarozási folyosók hálózatának szerves részeként, az árufuvarozási szolgáltatók, a terminálüzemeltetők és a vasúti logisztikai vállalatok javára váljon.

 

2019. január 14-től kezdődően a Borostyán vasúti árufuvarozási folyosó a 2019/2020-as menetrendi évre előre meghatározott katalógus menetvonalakat kínál az érdeklődők számára. Az esetlegesen felmerülő kapacitásigényekkel a folyosó egyablakos (OSS) ügyintézője foglalkozik, aki az infrastruktúrával kapcsolatban is minden szükséges információval rendelkezik.

 

A közelmúltban történt infrastrukturális beruházásoknak (pl: villamosítás) köszönhetően a Borostyán korridor egyre vonzóbbá teszi a nemzetközi vasúti árufuvarozás helyzetét az észak-déli tengelyen Közép-Kelet-Európában. A folyosó hozzájárul a vasúti árufuvarozási kapacitás biztosításához és a kezeléséhez szükséges, harmonizált megoldások kidolgozásához, és megvalósításához, valamint segít a közúti forgalom vasútra való áthelyezésében.

 

További információkért keressék fel a folyosó honlapját: www.rfc-amber.eu.

Kapcsolódó linkek



Vissza